streda 1. apríla 2009

Káva a jej názvy v reštauráciách


Určite nie som sám, ak poviem, že objednávka kávy v dnešných moderných kaviarňach nie je taká jednoduchá ako v dobách minulých. Pred pár rokmi stačilo povedať "kávu" a obsluha o pár minút dofrčala s pariacou sa hnedou vodou v sklenenom pohári (pozn. pre znalcov : nerozbitný pohár od "východoněmeckých soudruhú"). Nikto nenamietal, prevládala spokojnosť. Popálený jazyk, "lavínový efekt" pri premiešaní usadenín, a polepený cukor v cukorničke mi už dnes akosi nechýbajú. Priznajme si, že vychutnať si dobrú kávu je dnes rituál, ktorý má svoje pravidlá a intimitu.

Dobrú kávu si ale treba vedieť aj objednať. V ponuke kaviarní už nenájdete len jeden druh kávy, ale minimálne tri a viac rôznch typov, o ktorých ste možno nikdy ani nepočuli. Pozrime sa na základné druhy kávy podľa talianskeho vzoru, ktorý sa používa vo väčšine podnikov.

Espresso : v Taliansku známe ako "caffe", je silná káva s bronzovou penou na vrchu. V slovenských pomeroch známe ako picollo.
Ristretto : zloženie je rovnaké ako espresso, dávka vody je menšia. Na Slovensku je tento druh netypický, aj keď v Trenčíne ho majú.
Lungo : opak ristretta, t.j. väčšia dávka vody. U nás je to "klasické presso".
Macchiato : espresso s napeneným horúcim mliekom na vrchu.
Corretto : espresso s "korekciou", t.j. koňak, grappa a pod.
Cappuccino : espresso s napeneným mliekom a horúcim mliekom v rovnakých pomeroch na tretiny.
Cappuccino scuro : cappuccino s menšou dávkou mlieka
Cappuccino chiaro : cappuccino s väčšou dávkou mlieka (ale menej ako latte)
Caffe Latte : espresso s väčšou dávkou mlieka ako cappuccino ale iba s malou dávkou mliečnej peny. Pije sa ako raňajkový drink.
Latte macchiato : mlieko zohriate vriacou parou, do ktorého je "šmrcnutá" dávka espressa.

Takže teraz, hurá do najbližšieho podniku. Skúste si objednať Espresso Lungo a uvidíte ... Mám odskúšané, že v Savane budú vedieť ...


Žiadne komentáre: